S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Zakladní poštovné zdarma.


Návody

Fondánový list

Použití fondánu je mnohem lepší způsob, jak dovést k dokonalosti váš dort. Fondánový list je sněhově bílý, krásně na něm vynikne obrázek či fotografie. Díky jeho ohebnosti s ním můžete mnohem lépe manipulovat, než s jedlým papírem.

K přilepení není třeba kupovat speciální gel, stačí jen voda. Pokud máte nejčerstvější fondánový list, drží  sám, stačí jej jen uhladit. Lze jej použít na různé povrchy – čokoládu, potahovanou hmotu i krémy. Kvalita a celkový efekt je mnohem lepší, než u jedlého papíru a navíc krásně voní.  

Před použitím je fondánový list uchováván v sáčku, aby nevyschl. Vystřižení požadovaného tvaru provedte ještě před odstraněním folie. Pak odstraňte průhlednou  folii  a  přiložte na dort. Pokud je povrch dortu suchý, jen jej jemně poprašte vodou a přiložte fondánový list. U krémových dortů jej pouze přiložte. Na čokoládový povrch fondánový list přikládáme ještě před vytuhnutím čokolády v momentě, kdy je čokoláda na omak lepkavá.

Pokud děláte zápichy, vystřižený obrázek přihladíte k vyválenému fondánu, oříznete, opatrně vsunete špejli a necháte do druhého dne vytvrdnout. Můžete jej dále tvarovat, modelovat.

Fondánový list můžete též aplikovat na boky dortu, kde stačí jen obrázek vyříznout a přilepit. 

Samozřejmě nejlepší je použít čerstvý fondánový list. Avšak chcete-li jej skladovat, tak ideálně jej uchovávejte v teplotě 15 -20°C.

Jedlý papír

Úžasnou možností, jak ozdobit dort tak, aby na první pohled zaujal je použití jedlého papíru. Jedlý papír je v podstatě tenká oplatka složená z několika vrstev připomínající vzhledem papír. Vyrábí se z rostlinného škrobu nejčastěji bramborového, ale i kukuřičného nebo rýžového. Dalšími složkami pak je voda a rostlinný olej.

Dort, jenž budete jedlým papírem zdobit nejprve potáhnete potahovací hmotou či nechte hladkou vrstvu ztuhlé čokolády či máslového krému. Pokud jste dort uložili do lednice, než jej budete potahovat nechte jej chvilku odstát při pokojové teplotě.

Dávejte však pozor, aby nedošlo k poškození jedlého papíru a vniknutí vody či jiné tekutiny, jelikož papír by se okamžitě znehodnotil. Z tohoto důvodu ani není vhodné zalévání obrázků želatinou.

Vytištěný list s vaším motivem či s motivem, který si vyberete z naší široké nabídky neobsahuje lepek ani laktózu. Zacházejte s ním opatrně, je velmi křehký.

KONTAKT

Marie Kusá - Jedlé Foto Choceň

Adresa: Podrážek 19, 565 01 Choceň

Email: jedlefotoch@gmail.com

Telefon: +420 732 509 607

MDk0ODU